Thermooilos kemencék
Termo olajos fűtési rendszerű kemencék műszaki meghatározás
A termo olajos kemencék a sütőiparban forradalmi újítást jelentenek. A berendezések fűtési és sütési technológiája minden szempontból, de főleg energiafelhasználási, sütési minőség, és kemence kiszolgálási módszerei tekintetében merőben új megoldásokat alkalmaz. Egyedi sajátossága a berendezéseknek, hogy a sütéshez szükséges hőmennyiség előállítása egy speciális kialakítású olajjal töltött hőcserélővel ellátott „kazánban zajlik. Mely kazán elhelyezhető a kemencék szomszédságában, vagy akár több méter távolságra is.
Hő termelő kazán:
Hő termelő kazán méret választék:
tipus/ paraméter |
mérték egység |
PKO 80 |
PKO 125 |
PKO 200 |
PKO 300 |
PKO 500 |
PKO 700 |
PKO 1000 |
PKO 1250 |
energia kimenet |
kW |
80 |
125 |
200 |
300 |
500 |
700 |
1000 |
1250 |
alapterület |
cm |
92*96 |
96*106 |
106*106 |
120*130 |
145*150 |
165*170 |
190*190 |
190*190 |
magasság gázégő nélkül |
mm |
1045 |
1145 |
1350 |
1560 |
1970 |
2360 |
2645 |
2845 |
keringető szivattyú energia igénye |
kW |
1,5 |
2,8 |
4 |
5,5 |
7,5 |
2*7,5 |
2*7,5 |
2*7,5 |
tömeg |
kg |
620 |
800 |
1100 |
1300 |
2100 |
2880 |
4320 |
4960 |
A kazánban melegített speciális olajat, a feladatra alkalmas keringető szivattyúk segítségével, csővezetékeken keresztül, juttatjuk be a sütőtérbe. A sütőtérben - erre a feladatra tervezett – radiátorok segítségével végezzük a sütést. A radiátorok sugárzó hővel sütnek, hiszen minden egyes sütőlemez alatt és felett is van egy-egy belőlük. Lehetőség van a sütőtérben lévő levegő ventilátor által való cirkuláltatására is, ha a sütni kívánt termék ezt igényli. Egy hőcserélő – ha a megrendeléskor úgy határozódik meg – egyszerre több kemence hő ellátására is alkalmas, illetve a rákötött berendezések hő ellátása szakaszolható is, mint a mellékelt ábra mutatja:
Hő termelő kazán és a fogyasztóként rákötött kemencék sematikus ábrája:
Ezzel a műszaki megoldással megvalósul, hogy a kemencét kiszolgáló gázégő teljesen független a kemencétől. A kazán a kemencékben több ponton elhelyezett érzékelők és a vezérlő egység információi alapján a keringető szivattyúk segítségével viszi be a sütéshez szükséges hőmennyiséget a sütőtérbe.
Mivel több kemencéket egy gázégő látja el, a több hőcserélőkben fellépő veszteségek helyett csak egy ponton tapasztalhatunk, a hő-cserélésből származó veszteséget. Az egy gázégő egy kéményt is jelent, mely jelentős megtakarítás, illetve az egy kémény lehetőséget nyújt egy kilépő füstgázba épített hő-visszanyerő telepítésére, mely ugyancsak hatékonyabb mint ha több kisebb készüléket telepítenénk.
Ez a működés és műszaki kialakítás lehetővé teszi, hogy a szokásos berendezésekhez képest, jobb sütési hatékonyságot, rövidebb sütési időt, sokkal kevesebb hő-veszteséget tapasztalhassunk az ilyen rendszerek alkalmazásakor.
A sütéshez szükséges gőz előállítását is a felmelegített olaj végzi. Ennek eredményeképp a szokottnál jóval több gőz előállítására ven lehetőség amely nagyon fontos a sütési idő első harmadában a megfelelően piacképes termékek előállítása szempontjából.
A „rackoven” kialakítású termoolajos kemencék sikeresen ötvözik a „rotor” másnéven „forgókocsis” és az „etage” sütési rendszerű kemencék előnyös tulajdonságait. A berendezés, mint az alábbi képen látható:
Kialakításában a forgó kocsis rotor kemencék arculatát mutatja. A kemence egész eleje ajtó, mely a speciális sütő kocsi befogadása miatt nyitható teljes szélességében. A sütni kívánt termékeket, sütőlemezeken a speciális sütő kocsira helyezve juttatjuk a sütőtérbe. A kemencék alkalmasak 1, 2, 3, sütő kocsi befogadására egyszerre, illetve a sütőlemezek mérete választható. A sütő kocsi darabszáma, és a sütőlemezek mérete a berendezés megrendeléskor meghatározott sajátossága. A kocsin lévő sütőlemezek – amikor a kemencébe toljuk őket – alattuk és felettük is hő-átadó olajradiátorokat találunk.
A berendezések méretválasztéka az alábbi táblázatban tekinthető meg:
sütő lemez méret mm/ paraméter |
mérték egység |
800*600 |
1000*600 |
500*650 |
1000*800 |
800*600 |
1000*600 |
egyszerre bent lévő sütőkocsi száma |
db |
2 |
2 |
4 |
2 |
3 |
3 |
kemence alapterülete |
cm |
120*180 |
140*180 |
140*190 |
140*220 |
120*245 |
140*245 |
kemence magassága |
mm |
2400 |
2400 |
2400 |
2400 |
2400 |
2400 |
sütőfelület méret 8 szint magas kivitelben/szabad magsság a sütőlemezek között:170 mm |
m² |
8 |
10 |
10,8 |
13,2 |
12 |
15 |
sütőfelület méret 10 szint magas kivitelben/ szabad magsság a sütőlemezek között:125 mm |
m² |
10 |
12 |
13,5 |
16,5 |
15 |
18 |
sütőfelület méret 12 szint magas kivitelben/ szabad magsság a sütőlemezek között:95 mm |
m² |
12 |
15 |
16,2 |
19,8 |
18 |
22,5 |
A fenti kemencék kialakításában fontos tényező az egységnyi alapterületre vetített nagy sütőfelület.
Egy két kocsis, 10 szintes, 580*980- as lemezeket magába foglaló kemence 11,368 m² sütőfelületet jelent, 1,95*1,2 m azaz 2,34 m² alapterületen. Ezt a sütőfelület méretet egy etage kemence esetében 6,76 m² alapterület mellet kapjuk meg.
A berendezés vonalas ábrái oldal felül és elől nézetben:
Fontos tényező a kemencék kiszolgálása. Egy normál etage kemencéket 2 fő kezeli, főleg ha vetőszerkezettel vetik az árut a kemencébe.
A „rackoven” kemencéket, mivel a 1*10 vagy 2*10 vagy 3*10 sütőlemez egyszerre, kocsikkal jutatható a kemencébe, különösebb fizikai megterhelés nélkül egy fő alkalmazása mellet is kiszolgálható.
Mivel a berendezésnek jelentős a saját tömege - 2 tonna – a vetést követően elhanyagolható hőmérséklet csökkenést tapasztalunk a sütőtérben. Egy a szakmában eddig alkalmazott „forgó kocsis” kemencék esetében nem ritka a 25 ºC sütőtérben tapasztalható hőmérséklet esés, mire a gázégő újra utoléri a kemencét. Ebből adódón a szokásosnál rövidebb sütési idővel kalkulálhatunk, mely termelékenység javulást és egységnyi időre vetített hatékonyságnövekedést eredményez.
A berendezés vezérléséről egy színes, 90 programhellyel ellátott, érintőképernyős PLC gondoskodik. A 90 program mindegyikében külön meghatározható az összes a sütési folyamattal összefüggő paraméter. A folyamat alatt megtekinthető minden éppen szabályozott paraméter.
A vezérlőpanel látványképe:
Összefoglalva, mire számíthatunk ha termoolajos kemencét alkalmazunk:
Felhasználási terület:
- Szabadon vetett / formakenyerek.
- Lemezes áruk.
- Cukrász termékek.
- Apró- / finom pékáru.
Előnyei:
- Abszolút egyenletes, stabil sütés.
- Felső- és alsó hő-közlés minden szinten.
- Hőátadás mindhárom fajtája (hősugárzás, hőátadás / igény szerint légkeverés).
- Nincs nyílt láng.
- Nagy hatásfok.
- Alacsony zajszintű kazán.
- 1 kazán több kemencéhez.
- Sütés "vetésről-vetésre" (a rendszernek alig van szüksége felfűtési időre).
- Kevesebb energiafogyasztás.
- Hosszú élettartam.
Az adatok tájékoztató jellegűek a változtatás jogát fenntartja magának a gyártó
Copyright 2018 - Modern Bakery Kft. | Minden jog fenntartva