Thermooilos kemencék


 

Termo olajos fűtési rendszerű kemencék műszaki meghatározás

A termo olajos kemencék a sütőiparban forradalmi újítást jelentenek. A berendezések fűtési és sütési technológiája minden szempontból, de főleg energiafelhasználási, sütési minőség, és kemence kiszolgálási módszerei tekintetében merőben új megoldásokat alkalmaz. Egyedi sajátossága a berendezéseknek, hogy a sütéshez szükséges hőmennyiség előállítása egy speciális kialakítású olajjal töltött hőcserélővel ellátott „kazánban zajlik. Mely kazán elhelyezhető a kemencék szomszédságában, vagy akár több méter távolságra is.

Hő termelő kazán:

Hő termelő kazán méret választék: 

tipus/

paraméter

mérték egység

PKO 80

PKO 125

PKO 200

PKO 300

PKO 500

PKO 700

PKO 1000

PKO 1250

energia kimenet

kW

80

125

200

300

500

700

1000

1250

alapterület

cm

92*96

96*106

106*106

120*130

145*150

165*170

190*190

190*190

magasság gázégő nélkül

mm

1045

1145

1350

1560

1970

2360

2645

2845

keringető szivattyú energia igénye

kW

1,5

2,8

4

5,5

7,5

2*7,5

2*7,5

2*7,5

tömeg

kg

620

800

1100

1300

2100

2880

4320

4960

A kazánban melegített speciális olajat, a feladatra alkalmas keringető szivattyúk segítségével, csővezetékeken keresztül, juttatjuk be a sütőtérbe. A sütőtérben - erre a feladatra tervezett – radiátorok segítségével végezzük a sütést. A radiátorok sugárzó hővel sütnek, hiszen minden egyes sütőlemez alatt és felett is van egy-egy belőlük. Lehetőség van a sütőtérben lévő levegő ventilátor által való cirkuláltatására is, ha a sütni kívánt termék ezt igényli. Egy hőcserélő – ha a megrendeléskor úgy határozódik meg – egyszerre több kemence hő ellátására is alkalmas, illetve a rákötött berendezések hő ellátása szakaszolható is, mint a mellékelt ábra mutatja:

Hő termelő kazán és a fogyasztóként rákötött kemencék sematikus ábrája:

Ezzel a műszaki megoldással megvalósul, hogy a kemencét kiszolgáló gázégő teljesen független a kemencétől. A kazán a kemencékben több ponton elhelyezett érzékelők és a vezérlő egység információi alapján a keringető szivattyúk segítségével viszi be a sütéshez szükséges hőmennyiséget a sütőtérbe.

Mivel több kemencéket egy gázégő látja el, a  több hőcserélőkben fellépő veszteségek helyett csak egy ponton tapasztalhatunk, a hő-cserélésből származó veszteséget. Az egy gázégő egy kéményt is jelent, mely jelentős megtakarítás, illetve az egy kémény lehetőséget nyújt egy kilépő füstgázba épített hő-visszanyerő telepítésére, mely ugyancsak hatékonyabb mint ha több kisebb készüléket telepítenénk. 

Ez a működés és műszaki kialakítás lehetővé teszi, hogy a szokásos berendezésekhez képest, jobb sütési hatékonyságot, rövidebb sütési időt, sokkal kevesebb hő-veszteséget tapasztalhassunk az ilyen rendszerek alkalmazásakor.

A sütéshez szükséges gőz előállítását is a felmelegített olaj végzi. Ennek eredményeképp a szokottnál jóval több gőz előállítására ven lehetőség amely nagyon fontos a sütési idő első harmadában a megfelelően piacképes termékek előállítása szempontjából.

A „rackoven” kialakítású termoolajos kemencék sikeresen ötvözik a „rotor” másnéven „forgókocsis” és az „etage” sütési rendszerű kemencék előnyös tulajdonságait. A berendezés, mint az alábbi képen látható:

Kialakításában a forgó kocsis rotor kemencék arculatát mutatja. A kemence egész eleje ajtó, mely a speciális sütő kocsi befogadása miatt nyitható teljes szélességében. A sütni kívánt termékeket, sütőlemezeken a speciális sütő kocsira helyezve juttatjuk a sütőtérbe. A kemencék alkalmasak 1, 2, 3, sütő kocsi befogadására egyszerre, illetve a sütőlemezek mérete választható. A sütő kocsi darabszáma, és a sütőlemezek mérete a berendezés megrendeléskor meghatározott sajátossága. A kocsin lévő sütőlemezek – amikor a kemencébe toljuk őket – alattuk és felettük is hő-átadó olajradiátorokat találunk.

A berendezések méretválasztéka az alábbi táblázatban tekinthető meg:

sütő lemez méret mm/

paraméter

mérték egység

800*600

1000*600

500*650

1000*800

800*600

1000*600

egyszerre bent lévő sütőkocsi száma

db

2

2

4

2

3

3

kemence alapterülete

cm

120*180

140*180

140*190

140*220

120*245

140*245

kemence magassága

mm

2400

2400

2400

2400

2400

2400

sütőfelület méret 8 szint magas kivitelben/szabad magsság a sütőlemezek között:170 mm

8

10

10,8

13,2

12

15

sütőfelület méret 10 szint magas kivitelben/ szabad magsság a sütőlemezek között:125 mm

10

12

13,5

16,5

15

18

sütőfelület méret 12 szint magas kivitelben/ szabad magsság a sütőlemezek között:95 mm

12

15

16,2

19,8

18

22,5

 A fenti kemencék kialakításában fontos tényező az egységnyi alapterületre vetített nagy sütőfelület.

Egy két kocsis, 10 szintes, 580*980- as lemezeket magába foglaló kemence 11,368 m² sütőfelületet jelent, 1,95*1,2 m azaz 2,34 m² alapterületen. Ezt a sütőfelület méretet egy etage kemence esetében 6,76 m² alapterület mellet kapjuk meg.

A berendezés vonalas ábrái oldal felül és elől nézetben:

Fontos tényező a kemencék kiszolgálása. Egy normál etage kemencéket 2 fő kezeli, főleg ha vetőszerkezettel vetik az árut a kemencébe.

A „rackoven” kemencéket, mivel a 1*10 vagy 2*10 vagy 3*10 sütőlemez egyszerre, kocsikkal jutatható a kemencébe, különösebb fizikai megterhelés nélkül egy fő alkalmazása mellet is kiszolgálható.

Mivel a berendezésnek jelentős a saját tömege - 2 tonna – a vetést követően elhanyagolható hőmérséklet csökkenést tapasztalunk a sütőtérben. Egy a szakmában eddig alkalmazott „forgó kocsis” kemencék esetében nem ritka a 25 ºC sütőtérben tapasztalható hőmérséklet esés, mire a gázégő újra utoléri a kemencét. Ebből adódón a szokásosnál rövidebb sütési idővel kalkulálhatunk, mely termelékenység javulást és egységnyi időre vetített hatékonyságnövekedést eredményez.

A berendezés vezérléséről egy színes, 90 programhellyel ellátott, érintőképernyős PLC gondoskodik. A 90 program mindegyikében külön meghatározható az összes a sütési folyamattal összefüggő paraméter. A folyamat alatt megtekinthető minden éppen szabályozott paraméter.

A vezérlőpanel látványképe:

Összefoglalva, mire számíthatunk ha termoolajos kemencét alkalmazunk:

Felhasználási terület:

  • Szabadon vetett / formakenyerek.
  • Lemezes áruk.
  • Cukrász termékek.
  • Apró- / finom pékáru.

Előnyei:

  • Abszolút egyenletes, stabil sütés.
  • Felső- és alsó hő-közlés minden szinten.
  • Hőátadás mindhárom fajtája (hősugárzás, hőátadás / igény szerint légkeverés).
  • Nincs nyílt láng.
  • Nagy hatásfok.
  • Alacsony zajszintű kazán.
  • 1 kazán több kemencéhez.
  • Sütés "vetésről-vetésre" (a rendszernek alig van szüksége felfűtési időre).
  • Kevesebb energiafogyasztás.
  • Hosszú élettartam.

Az adatok tájékoztató jellegűek a változtatás jogát fenntartja magának a gyártó