Thermooilos kemencék
Termoolajos fűtési rendszerű kemencék műszaki meghatározás
A termoolajos kemencék a sütőiparban forradalmi újítást jelentenek. A berendezések fűtési és sütési technológiája minden szempontból, de főleg energiafelhasználási, sütési minőség, és kemence kiszolgálási módszerei tekintetében merőben új megoldásokat alkalmaz. Egyedi sajátossága a berendezéseknek, hogy a sütéshez szükséges hőmennyiség előállítása egy speciális kialakítású olajjal töltött hőcserélővel ellátott „kazánban zajlik. Mely kazán elhelyezhető a kemencék szomszédságában, vagy akár több méter távolságra is.
Hő termelő kazán:
Hőtermelő kazán méret választék:
tipus/
paraméter |
mérték egység | PKO 80 | PKO 125 | PKO 200 | PKO 300 | PKO 500 | PKO 700 | PKO 1000 | PKO 1250 |
energia kimenet | kW | 80 | 125 | 200 | 300 | 500 | 700 | 1000 | 1250 |
alapterület | cm | 92*96 | 96*106 | 106*106 | 120*130 | 145*150 | 165*170 | 190*190 | 190*190 |
magasság gázégő nélkül | mm | 1045 | 1145 | 1350 | 1560 | 1970 | 2360 | 2645 | 2845 |
keringető szivattyú energia igénye | kW | 1,5 | 2,8 | 4 | 5,5 | 7,5 | 2*7,5 | 2*7,5 | 2*7,5 |
tömeg | kg | 620 | 800 | 1100 | 1300 | 2100 | 2880 | 4320 | 4960 |
A kazánban melegített speciális olajat, a feladatra alkalmas keringető szivattyúk segítségével, csővezetékeken keresztül, juttatjuk be a sütőtérbe. A sütőtérben - erre a feladatra tervezett – radiátorok segítségével végezzük a sütést. A radiátorok sugárzó hővel sütnek, hiszen minden egyes sütőlemez alatt és felett is van egy-egy belőlük. Lehetőség van a sütőtérben lévő levegő ventilátor által való cirkuláltatására is, ha a sütni kívánt termék ezt igényli. Egy hőcserélő – ha a megrendeléskor úgy határozódik meg – egyszerre több kemence hőellátására is alkalmas, illetve a rákötött berendezések hőellátása szakaszolható is, mint a mellékelt ábra mutatja:
Hőtermelő kazán és a fogyasztóként rákötött kemencék sematikus ábrája:
Ezzel a műszaki megoldással megvalósul, hogy a kemencét kiszolgáló gázégő teljesen független a kemencétől. A kazán a kemencékben több ponton elhelyezett érzékelők és a vezérlő egység információi alapján a keringető szivattyúk segítségével viszi be a sütéshez szükséges hőmennyiséget a sütőtérbe.
Mivel több kemencéket egy gázégő látja el, a több hőcserélőkben fellépő veszteségek helyett csak egy ponton tapasztalhatunk, a hőcserélésből származó veszteséget. Az egy gázégő egy kéményt is jelent, mely jelentős megtakarítás, illetve az egy kémény lehetőséget nyújt egy kilépő füstgázba épített hő-visszanyerő telepítésére, mely ugyancsak hatékonyabb mint ha több kisebb készüléket telepítenénk.
Ez a működés és műszaki kialakítás lehetővé teszi, hogy a szokásos berendezésekhez képest, jobb sütési hatékonyságot, rövidebb sütési időt, sokkal kevesebb hőveszteséget tapasztalhassunk az ilyen rendszerek alkalmazásakor.
A sütéshez szükséges gőz előállítását is a felmelegített olaj végzi. Ennek eredményeképp a szokottnál jóval több gőz előállítására van lehetőség amely nagyon fontos a sütési idő első harmadában a megfelelően piacképes termékek előállítása szempontjából.
A „rackoven” kialakítású termoolajos kemencék sikeresen ötvözik a „rotor” másnéven „forgókocsis” és az „etage” sütési rendszerű kemencék előnyös tulajdonságait. A berendezés, mint az alábbi képen látható:
Kialakításában a forgókocsis rotor kemencék arculatát mutatja. A kemence egész eleje ajtó, mely a speciális sütő kocsi befogadása miatt nyitható teljes szélességében. A sütni kívánt termékeket, sütőlemezeken a speciális sütő kocsira helyezve juttatjuk a sütőtérbe. A kemencék alkalmasak 1, 2, 3, sütő kocsi befogadására egyszerre, illetve a sütőlemezek mérete választható. A sütő kocsi darabszáma, és a sütőlemezek mérete a berendezés megrendeléskor meghatározott sajátossága. A kocsin lévő sütőlemezek – amikor a kemencébe toljuk őket – alattuk és felettük is hő-átadó olajradiátorokat találunk.
A berendezések méretválasztéka az alábbi táblázatban tekinthető meg:
sütő lemez méret mm/
paraméter |
mérték egység | 800*600 | 1000*600 | 500*650 | 1000*800 | 800*600 | 1000*600 |
egyszerre bent lévő sütőkocsi száma | db | 2 | 2 | 4 | 2 | 3 | 3 |
kemence alapterülete | cm | 120*180 | 140*180 | 140*190 | 140*220 | 120*245 | 140*245 |
kemence magassága | mm | 2400 | 2400 | 2400 | 2400 | 2400 | 2400 |
sütőfelület méret 8 szint magas kivitelben/szabad magsság a sütőlemezek között:170 mm | m² | 8 | 10 | 10,8 | 13,2 | 12 | 15 |
sütőfelület méret 10 szint magas kivitelben/ szabad magsság a sütőlemezek között:125 mm | m² | 10 | 12 | 13,5 | 16,5 | 15 | 18 |
sütőfelület méret 12 szint magas kivitelben/ szabad magsság a sütőlemezek között:95 mm | m² | 12 | 15 | 16,2 | 19,8 | 18 | 22,5 |
A fenti kemencék kialakításában fontos tényező az egységnyi alapterületre vetített nagy sütőfelület.
Egy két kocsis, 10 szintes, 580*980- as lemezeket magába foglaló kemence 11,368 m² sütőfelületet jelent, 1,95*1,2 m azaz 2,34 m² alapterületen. Ezt a sütőfelület méretet egy etage kemence esetében 6,76 m² alapterület mellet kapjuk meg.
A berendezés vonalas ábrái oldal felül és elől nézetben:
Fontos tényező a kemencék kiszolgálása. Egy normál etage kemencéket 2 fő kezeli, főleg ha vetőszerkezettel vetik az árut a kemencébe.
A „rackoven” kemencéket, mivel a 1*10 vagy 2*10 vagy 3*10 sütőlemez egyszerre, kocsikkal jutatható a kemencébe, különösebb fizikai megterhelés nélkül egy fő alkalmazása mellet is kiszolgálható.
Mivel a berendezésnek jelentős a saját tömege - 2 tonna – a vetést követően elhanyagolható hőmérséklet csökkenést tapasztalunk a sütőtérben. Egy a szakmában eddig alkalmazott „forgó kocsis” kemencék esetében nem ritka a 25 ºC sütőtérben tapasztalható hőmérséklet esés, mire a gázégő újra utoléri a kemencét. Ebből adódón a szokásosnál rövidebb sütési idővel kalkulálhatunk, mely termelékenység javulást és egységnyi időre vetített hatékonyságnövekedést eredményez.
A berendezés vezérléséről egy színes, 90 programhellyel ellátott, érintőképernyős PLC gondoskodik. A 90 program mindegyikében külön meghatározható az összes a sütési folyamattal összefüggő paraméter. A folyamat alatt megtekinthető minden éppen szabályozott paraméter.
A vezérlőpanel látványképe:
Összefoglalva, mire számíthatunk ha termoolajos kemencét alkalmazunk:
Felhasználási terület:
- Szabadon vetett / formakenyerek.
- Lemezes áruk.
- Cukrász termékek.
- Apró- / finom pékáru.
Előnyei:
- Abszolút egyenletes, stabil sütés.
- Felső- és alsó hő-közlés minden szinten.
- Hőátadás mindhárom fajtája (hősugárzás, hőátadás / igény szerint légkeverés).
- Nincs nyílt láng.
- Nagy hatásfok.
- Alacsony zajszintű kazán.
- 1 kazán több kemencéhez.
- Sütés "vetésről-vetésre" (a rendszernek alig van szüksége felfűtési időre).
- Kevesebb energiafogyasztás.
- Hosszú élettartam.
Az adatok tájékoztató jellegűek, a gyártó a változás jogát fenntartja
Copyright 2018 - Modern Bakery Kft. | Minden jog fenntartva